Български  |  English

Български  |  English

#

Музеи

Работно време и цени, информация, местоположение, всичко, което и ние знаем по въпроса.

Museums

Working time, information, locations - everything we know about the museums is here.

Музеи #

Бележити Коприщени

The Great Men
of Koprivshtitsa

Коприщени #

Хотели и забавления

Останете да спите в Копривщица поне за една нощ, няма да съжалявате!

Hotels and
Entertainment

Stay in Koprivshtitsa at least for one night, you will not regret it!

Хотели #

Туризъм

След като вече решихте да останете да спите, вижте къде да се разходите, не само музеите са интересни тук!

Tourism

Since you've decided to stay, take a look where to take a stroll. There is a lot in Koprivshtitsa to see.

Туризъм #

9-ти Национален събор за Народно творчество "Копривщица 2005"

9th National Folklore Festival "Koprivshtitsa 2005"

Thanslation not available - please use translate.google.com

Още с наближаването на голямата дървена порта в началото на Копривщица човек предусеща зареденото с много положителни емоции изживяване.

На всеки 5 години, още от август 1965 г., в този малък планински град се провежда Национален събор на българското фолклорно творчество. В разгара на лятото, през най-хубавия месец в годината, в Копривщица и около нея витае духът на неостаряващата българска традиция.

За три дни градът от малко, спокойно местенце, сгушено в пазвите на Средна гора, се превръща в голяма, пъстра сцена.Няма кътче, улица, двор или поляна, които да не с a част от общото фолклорно настроение.

Дни преди откриването на събора участници и гости пристигат в града, за да станат част от тази магия. Чужденци наравно с българи се учат да припяват народни песни, да заиграват в разноделния ритъм на българското хоро.

На седемте сцени в месността Войводенец и на двете разположени в града се преражда отново и отново българското народно творчество. Там, сред високите борове, се носи родопска песен изпълнена от 10 годишно момиче, усеща се ритъмът на шопското хоро, предава се мистиката на калушарите, духът на Пирин витае във въздуха, безкрайната плодородна шир на Добруджа и обаянието на Тракия са вплетени в песни, танци и обичаи.

В дните на събора в Копривщица се събират хора от цял свят, дошли да докоснат и опознаят разнообразието и пъстротата на българския фолклор.

Да чуеш как американци пеят "Хубава си моя горо" на перфектен български, без да могат да говорят езика ни, как чужденци свирят на гайда и тъпан, да видиш как японски жени играят хората ни, е истинско доказателство за богатството, което притежаваме.

Въпреки намръщеното време и поройните дъждове през лятото на 2005 г. нищо не помрачи желанието на хората да се доближат до отминалите времена, за да вземат късче от нестинрския огън, който да топли сърцата им.

Неописуемо е настроението и емоцията, която се усещаше по време на събора. Щом някой засвиреше или запееше около него веднага се захващаше хоро. Под дъжда, по поляните, площадите и улиците, се пееха песни, свиреха се фолклорни мелодии, виеха се хора. Малки 5-6 годишни дечица играеха в едно със своите дядовци, баби и прабаби, хората се разбираха, чрез музика, танц и песен, въпреки различните езици, култури и възприятия.

В тези три незабравими дни Копривщица приюти хиляди гости и над 18 000 изпълнители, от които около 300 чужденци. Събра багрите, звуците, традициите и красотата на България, за да ги съхрани, както е съхранила себе си.  Създаде спомени, към които да се връщаме с усмивка до следващите надпявания и надигравания през 2010 г.

Текст и снимки Невена Николова - nevena@koprivshtitza.com

Публикуваните на този сайт съдържание, снимки, материали са под защитата на Creative Commons лиценз - "някои права запазени" със задължително цитиране на www.koprivshtitza.com при използването им.

All content published on this website, all pictures and materials are under Creative Commons license - "some rights reserved" with obligatory link to www.koprivshtitza.com when used.


Неофициален информационен сайт на град – музей Копривщица.
Koprivshtitza.com и Cherga.net са собственост на Черга ЕООД
E-mail: info@koprivshtitza.com
Изработено в thelastfolder.com

This is personal and informative website of Town – Museum Koprivshtitsa.
Koprivshtitza.com and Cherga.net are property of Cherga Ltd.
E-mail: info@koprivshtitza.com
Design and development by thelastfolder.com

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player